18th August 2020
ARKA PLAN:
Facebook Instagram Reels’i 50’den fazla ülkede başlattı ve Snap, Snapchat kullanıcılarına TikTok’un popülaritesine bir yanıt olarak her iki servis ile lisanslı müzikleri paylaştıkları videolara ekleme olanağı sunan bir özelliği test etti.
DETAYLAR VE ÇIKARIMLAR:
Instagram Reels: Instagram Reels ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Hindistan, Japonya, İspanya, Fransa ve Almanya dahil olmak üzere 50’den fazla ülkede piyasaya sürülüyor. Özellik ilk olarak geçen yıl Kasım ayında Brezilya’da test edilmişti. Instagram Reels’i şu şekilde tanımlıyor: ‘Ses, efektler ve yeni yaratıcı araçlar içeren 15 saniyelik birden çok klipten oluşan videolar.’ Özellik, farklı kayıtları ve müzikleri düzenlemek için birçok Artırılmış Gerçeklik (AR) efekti, bir geri sayım sayacı, yeni bir düzenleme aracı içeren bir dizi yeni düzenleme aracına ev sahipliği yapıyor.
Kullanıcılar Yayınlarında veya Hikâyelerinde Reels’leri takipçileriyle paylaşabiliyor olacak. Kullanıcılar Hikâyelerinde paylaşırlarsa Reels, normal bir Hikâyede olduğu gibi 24 saat sonra ortadan kaybolacak. Eğer kullanıcılar Reels’lerini Yayınlarında paylaşmayı tercih ederse, bunlar kullanıcıların profillerinde ayrı bir Reels sekmesinde olacak. Hesabı açık olan kullanıcıların Reels’lerini ayrıca Keşfet kısmında paylaşma olanağı olacak ve belirli şarkıları, etiketleri veya efektleri kullanırlarsa; Reels’leri ilgili şarkılar, etiketler veya efektlere ait sayfalarda görünebilecek.
Facebook daha önce 2018’de Reels’e benzeyen, Lasso adı verilen benzer bir kısa video uygulaması yaratmış, ancak bu uygulama bir yıl sonra sonlandırılmıştı. Facebook, yeni video özelliklerini halihazırda popüler olan Instagram uygulamasına entegre ederek 1 milyar kullanıcısının kısa video pazarının bir kısmını ele geçirmesini sağlayarak birbirine bağlamayı ve TikTok kullanıcı tabanının büyük bir kısmını oluşturan Z Kuşağının ilgisini çekmeyi umuyor.
Reels başlatıldığında herhangi bir ücretli reklam fırsatı olmayacak ancak bu fırsatlar daha sonra gelebilir. Bu arada markalar bağımsız olarak veya Instagram yaratıcılarıyla ortaklık yoluyla Instagram Reels üzerinden yaratıcı olarak platform üzerinde organik bir şekilde genişleme ve yeni kitlelere ulaşabilme fırsatı bulacak.
Snapchat lisanslı müzik özelliği: Snap, kullanıcıların paylaştıkları videolara lisanslı müzik ekleyebilmesiyle ilgili planlarını duyurdu. Snap bu sene içinde bu özelliği Avustralya ve Yeni Zelanda’da, diğer İngilizce konuşulan pazarlarda başlatmayla ilgili planlarıyla test etmişti.
Kullanıcılar video çektikten önce veya sonrasında videolarına müzik ekleyebilecekler. Kullanıcılar eklenen lisanslı müzik ile birlikte Snap’leri oynattıklarında ekranı yukarı kaydırarak albüm kapağını görebilecek ve seçtikleri yayın hizmeti üzerinden şarkının tamamını çalmalarına olanak veren bir Linkfire’a (müzik platformları için bir akıllı bağlantı) tıklayabilecekler. Bu yaklaşım TikTok’taki özellikten farklılık gösteriyor, kullanıcıları aynı şarkıları kullanan diğer videolar yerine müzik ile birbirine bağlıyor. Snapchat uygulaması ayrıca 24 saat sonra ortadan kaybolan kısa süreli içeriğe odaklanıyor. Kullanıcılar şu anda profillerine Snap’ler ekleyebiliyorken bu özellik ile birlikte aynı şarkıyı içeren diğer videoların görülmesiyle ilgili yayın türünde bir yaklaşım için daha az bir alan var gibi görünüyor; bu da TikTok’ta olduğu gibi viral trendlerin gelişmesi için daha az fırsat olabileceği anlamına geliyor. Snapchat bu özelliğin kullanıcı etkileşimini artıracağını umuyor. Eğer durum böyle olursa reklam verenler için Snapchat’in büyük çoğunluğu 18-24 yaşlarında olan kitlesine ulaşmak daha kolay hale gelecek.
ÖZET:
TikTok’un popülaritesi arttıkça Snap ve Facebook kısa video pazarındaki paylarına tutunmaya çalışıyor. Sosyal medya platformlarında bulunan benzer hizmetlerdeki hızlı gelişim, popüler özelliklerin ortaya çıkmasıyla beraber platformlara eklenmesiyle klişe bir yöntem haline geldi. Bununla birlikte TikTok, ABD’de Başkan Trump’ın imzaladığı, Çin /ABD arasında daha kapsamlı bir jeopolitik durumun bir parçası olan ve 20 Eylül sonrasında TikTok’un sahibi ByteDance ile yapılan tüm mali işlemleri yasadışı hale getiren bir kararname nedeniyle zorluklar yaşıyor.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:
Tech Crunch - Instagram / Facebook / Tech Crunch - Snapchat / Mobil Pazarlamacı