Utmaning
Dove lanserade The Dove Self-Esteem Project år 2004, vars syfte är att stärka ungas självkänsla. Syftet med kampanjen hösten 2019 i Sverige var att höja medvetenheten kring projektet, samt vara en del av att nå det globala målet om att nå 40 miljoner unga världen över.
Ämnet självkänsla är komplext och känsligt på många sätt och vi svenskar är inte direkt kända för att öppet prata känslor och självbild. Vi behövde därför hitta sätt att engagera målgruppen på djupet, våga prata om ämnet och agera.
Idé
Idén grundade sig därför i att få vuxna att börja prata om självkänsla och hur man kan hjälpa ungdomar i sin närhet att stärka sin självkänsla, för detta behövde vi både målgruppens tid och någon som startade konversationen.
För att generera engagemang behövde vi;
Insikt
Doves målgrupp inspireras av syftesdrivna varumärken och köper inte bara produkter utan också en livsstil och attityd. Därför var det viktigt att kampanjen fungerade som en förlängning av Doves välkända värdegrund; att göra skönhet till något som reflekterar självkänsla.
Vi behövde också sänka tröskeln för att prata om känslor, självbild och egna upplevelser eftersom det inte alltid är en naturlig del av den svenska kulturen.
Utförande
För att sänka tröskeln att prata om självkänsla lät vi kända influencers i olika sponsrade podcasts prata om vikten av självkänsla och hur man med hjälp av DSEP kan hjälpa unga att nå sin fulla potential. Profilerna valdes noggrant ut för att representera Doves värderingar och agerade som varumärkesambassadörer under kampanjen.
Artiklar med kroppspositivister publicerades i tidningar som Mama och Amelia. Ljudannonser, med riktiga röster från riktiga kvinnor, läste statistik om hur låg självkänsla påverkar ungas vardag. Print & sociala annonser genererade medvetenhet genom att avslöja statistik över hur många ungdomar som lider av låg självkänsla, med direkt CTA till Doves hemsida
Resultat