Om oss

Vad är programmatics?

Vad är programmatics?

I grunden innebär programmatiska köp en automatiserad annonsdeal mellan en köpare (annonsör) och säljare (ex. publicist). Vi kallar det smart marknadsföring driven av mänsklig intelligens.

Men vad innebär det egentligen? Istället för att placera en annons på en publicists sajt för att man vet att många i målgruppen normalt befinner sig där, kan man istället rikta annonserna direkt till dem som har ett beteende som man verkligen eftersträvar.

Rent konkret då? Hur funkar det?

  • En byrås Trading Desk (en grupp människor som arbetar specifikt med programmatiska köp) använder en DSP (Demand Side Platform) för att genomföra en digital mediekampanj. Detta system gör det möjligt för en annonsör att skapa skräddarsydda, intelligenta kampanjer som kan optimeras i realtid. För att processen ska bli ännu smartare används också en DMP.
  • En DMP (Data Management Platform) är ungefär som ett lagringsutrymme där en annonsör har möjlighet att spara all kunddata i form av digitala fingeravtryck (cookies som visar hur kunden har betett sig på annonsörens egen sajt t ex). Information från dessa cookies hjälper sen till att forma en målgrupp som kan användas för riktad annonsering på olika mediesajter. För att allt detta ska vara fungera behöver publicisterna också ett verktyg, en SSP.
  • En SSP (Supply Side System) tillåter en publicist att sälja sitt lager (man brukar prata om exponeringar, men i grund och botten menar vi en annonsplats).
  • Genom att använda budgivning i realtid (Real Time Bidding eller RTB) kan en DSP och en SSP prata med varandra och en annonsör kan på så sätt köpa en annonsvisning för rätt person vid rätt tidpunkt genom en intelligent auktion.

Låter det komplicerat? Det behöver inte vara det! Och när systemen väl är uppsatta finns det enormt mycket att hämta! Programmatiska köp spås dessutom bli mycket stort i en nära framtid, och inte bara i USA. 2017 estimeras att 20% av digitala annonsköp i Europa kommer gå genom programmatics (källa: emarketer, Business Insider).

Vill du veta mer om programmatics? Kontakta Robin Leijonhufvud på 070-180 94 57.