Strona główna

Polityka Prywatności

Informacje na temat ochrony prywatności - Mindshare

W jaki sposób i dlaczego przetwarzamy Twoje dane osobowe. Możliwości użytkowników.

(ostatnia aktualizacja: maj 2018)

KIM JESTEŚMY?

Mindshare Media UK Limited (“Mindshare”) to spółka zajmująca się inwestycjami medialnymi na całym świecie, stanowiąca część GroupM Worldwide, Inc. W Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG) oraz Szwajcarii jednostką prawną odpowiedzialną za dane gromadzone przez Mindshare jest Mindshare Media UK Limited. Poza EOG i Szwajcarią jednostką odpowiedzialną jest Mindshare USA LLC.

Niniejszy dokument wyjaśnia, w jaki sposób i dlaczego Mindshare gromadzi i korzysta z danych osobowych, szczególnie zebranych poprzez odwiedziny na stronach Mindshare  (“Strona”): http://www.mindshareworld.com/, oraz na innych powiązanych witrynach, w tym odsłon krajowych, jak na przykład  www.mindshareworld.com/uk, lub stron marketingowych, jak www.themindshareworld.com, www.mindshareafterad.com czy www.teammindshare.com.

Dokument omawia także prawa użytkownika jako osoby, która może udostępnić swoje dane osobowe Mindshare poprzez Stronę, a także sposoby na korzystanie z tych praw. Jeśli jesteś osobą przebywającą w EOG lub Szwajcarii, możesz skontaktować się z inspektorem danych osobowych pod adresem DPO@GroupM.com.

Szanujemy prywatność użytkowników naszej strony. Wiemy, że pozwalając nam gromadzić dane osobowe, obdarzają nas zaufaniem i liczą na odpowiedzialne zarządzanie pozyskanymi informacjami. Niniejsza polityka prywatności zawiera istotne informacje o sposobach korzystania z danych osobowych.

JAKIE INFORMACJE SĄ GROMADZONE I WYKORZYSTYWANE PRZEZ MINDSHARE?

Gromadzimy informacje pozwalające nam zidentyfikować przeglądarkę i urządzenie użytkownika. Dowiadujemy się także, które witryny należące do naszej Strony są odwiedzane i na których użytkownik spędza najwięcej czasu. Zdobywamy te informacje dzięki następującym narzędziom:

Cookies

są to niewielkie, alfanumeryczne dokumenty tekstowe przypisywane odwiedzającemu stronę automatycznie. Przechowywane są w przeglądarce i dają nam wgląd w interakcję użytkownika z naszą działalnością.

Niektóre cookies (dotyczące danej sesji) przechowywane są w przeglądarce wyłącznie tymczasowo, kiedy odwiedzasz naszą Stronę. Inne pozostają zapisane na twoim urządzeniu do czasu, aż je usuniesz, lub wygasną automatycznie. Są to trwałe pliki cookie. Nasza Strona korzysta z obu rodzajów. 

Adres IP

Protokół internetowy

Pixel

Linijka kodu, która zawarta jest w naszych stronach. Służy do odnotowywania wizyt na poszczególnych podstronach.

Niektóre z pozyskanych w ten sposób informacji służą do udoskonalenia strony zgodnie z preferencjami użytkownika. Podstawą prawną do takich działań jest fakt, że zależy nam na zrozumieniu i poprawieniu odbioru naszej Strony przez użytkowników.

Jeśli nie wyrażasz zgody na cookies i wykorzystanie przez nas zebranych w ten sposób informacji, możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki lub rezygnując, klikając TUTAJ. Brak zgody na cookies może spowodować, że niektóre funkcje Strony mogą nie działać tak, jak przewidziano.
 

Rodzaje wykorzystywanych cookies

Performance

Analytics

Tracking

Ten rodzaj cookies gromadzi informacje o miejscach na stronie, w które może udać się użytkownik.

Google Analytics

(trwałe)

Mindshare korzysta z Google Analytics w celu zbadania sposobów, w jakie użytkownicy korzystają ze Strony. Google Analytics korzysta z cookies między innymi w celu gromadzenia informacji o ilości wizyt na Stronie, o witrynach, z których użytkownik dowiedział się o Stronie, o języku, urządzeniach, przeglądarce i systemie operacyjnym, podstronach odwiedzanych przez użytkownika na Stronie itd. Nie udostępniamy tych danych stronom trzecim. Wykorzystywane w ten sposób Google Analytics to cookies trwałe, które pozostaną zapisane na urządzeniu do czasu, aż ulegną przedawnieniu lub zostaną usunięte. Cookies tego rodzaju przedstawiane sa jako_utma, _utmb, _utmc, _utmz, _utmv, _utmt, _gid.
 

Google Analytics 

(sesyjne)

Ten rodzaj cookies pojawia się jako has_js. Dane gromadzone w ten sposób nie są przechowywane; usuwane są po zamknięciu przeglądarki. Nie mamy możliwości udostępnienia pozyskanych dzięki nim danych stronom trzecim.
 

Social media/

Social Sharing

Są to pliki cookie wymagane dla działania naszej strony internetowej. Są to cookies stron trzecich, dzięki którym możesz pozostawiać komentarze, dzielić się stronami, zakładkami i polubieniami; ułatwiają one dostęp do narzędzi społecznościowych.
 

Widgety społecznościowe wykorzystywane na naszej Stronie to między innymi LinkedIn, Twitter i Youtube. Zbierają one dane osobowe dotyczące twojej wizyty na Stronie i sposobu, w jaki korzystasz z usług platform społecznościowych (polubienia itd.) na Stronie. Nie udzielamy posiadanych informacji powyższym platformom społecznościowym. Należy jednak pamiętać, że gromadzą one dane o wizytach na stronie i interakcji z widgetami społecznościowymi.

Usługi Stron Trzecich

Niekiedy korzystamy z cookies i pixels stron trzecich, przykładowo: Google, Facebooka i inne platformy. Możemy w ten sposób dostosować się do preferencji użytkownika. Cookies i pixels tego rodzaju mogą znajdować się na stronie Mindshare, tagując odwiedzających - dzięki temu możliwa jest identyfikacja użytkownika. Reklamy zostają dobrane do użytkownika dzięki poszczególnym platformom.

Jeśli chcesz zrezygnować z powyższych funkcji, możesz tego dokonać poprzez zapewnione przez dane platformy ustawienia prywatności lub korzystając z popularnych usług wyrejestrowujących, na przykład https://www.youradchoices.com/.

Informacje kontaktowe i ich wykorzystanie

W niektórych przypadkach odnotowane zostanie twoje imię oraz dane kontaktowe (adres e-mail, numer telefonu, adres pocztowy). Informacje te nie będą jednak gromadzone bez twojej zgody. Nigdy też nie korzystamy z nich podczas dobierania reklam online. Dane takie przechowywane są wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na prośby klienta. Przykładowe sytuacje, w których możesz dobrowolnie podać swoje imię, nazwisko i dane kontaktowe:

  • Jeśli klikniesz w link "kontakt" i wyślesz pytanie lub komentarz, zapiszemy twoje imię, nazwisko, adres e-mail i numer telefonu, aby móc odpowiedzieć na twoje zgłoszenie.
  • Jeśli poprosisz o dodanie cię do listy mailingowej, zapiszemy twój adres e-mail, aby wysyłać ci newslettery i materiały reklamowe.
  • Jeśli podasz nam swoje dane osobowe w związku z pytaniem o zatrudnienie,
  • dzięki czemu możesz zyskać możliwość wysyłania artykułów do WPP Reading Roomu;
  • Jeśli podasz swoje dane w polu tekstowym lub przekażesz je nam w inny sposób poprzez naszą Stronę.

Podając nam swoje dane kontaktowe wyrażasz zgodę na korzystanie z nich przez Mindshare. Zyskamy w ten sposób możliwość nawiązania z tobą kontaktu w związku z zadanym przez ciebie pytaniem/komentarzem. Tym samym informacje znajdujące się na stronie staną się dla ciebie łatwiej dostępne. Twoja zgoda stanowi podstawę prawną dla przetwarzania danych kontaktowych w sposób opisany powyżej.

Mindshare może przekazać twoje dane kontaktowe spółkom zależnym i swoim oddziałom, dając im możliwość nawiązania z tobą kontaktu w celu odpowiedzi na twoje pytania, zgodnie z założeniami niniejszego dokumentu. W sytuacjach, w których twoje dane zostaną przekazane spółkom zależnym lub oddziałom w innych krajach upewnimy się, że stopień ochrony danych użytkowników jest odpowiedni i zgodny z naszymi standardami. 

Jeśli w dowolnym momencie postanowisz cofnąć swoją zgodę i zwrócisz się do nas z prośbą o usunięcie z listy mailingowej lub z bazy danych, możesz skontaktować się z nami korzystając z danych kontaktowych przedstawionych na dole niniejszego dokumentu. Pamiętaj, aby dołączyć swoje nazwisko, adres e-mail i informację o tym, jakich zmian oczekujesz. Możesz także zrezygnować z subskrypcji klikając link "wypisz się" - znajdziesz go na dole wiadomości e-mail.

Mindshare staje się administratorem danych odpowiedzialnym za dane osobowe użytkowników (zgodnie z definicją prawną) z chwilą, w której odwiedzasz Stronę lub podajesz nam swoje dane kontaktowe.

Kalifornia

Zgodnie z ustępem 1798.83 Kodeksu Cywilnego stanu Kalifornia, mieszkańcy Kaliforni mogą zyskać dostęp do pewnych informacji dotyczących rodzaju danych osobowych gromadzonych przez firmy, z  którymi współpracują, a także udzielonych stronom trzecim w celach marketingowych w przeciągu poprzedniego roku kalendarzowego. Aby uzyskać listę firm, którym spółka Mindshare udzieliła informacji osobowych w celach marketingowych, prosimy skontaktować się z nami pod adresem DPO@groupm.com. Odpowiedź na prośbę tego rodzaju może zająć do 30 dni.

Często zadawane pytania

Czy Mindshare udziela informacji innym usługodawcom czy partnerom?
Możemy udzielać dostępu do gromadzonych przez nas danych usługodawcom (nazywanym stronami trzecimi) świadczącym usługi w naszym imieniu - korzystamy w ten sposób z informacji zgodnie z opisem przedstawionym powyżej. Strony trzecie nie są uprawnione do korzystania z otrzymanych informacji. Jak opisano powyżej, Strona korzysta z widgetów mediów społecznościowych (m.in. YouTube, Twitter, LinkedIn), umożliwiając użytkownikom łatwe przekazywanie informacji o swoich odwiedzinach na stronie - poprzez polubienia i udostępnienia. Należy zapoznać się z polityką prywatności stron społecznościowych, ponieważ zasady gromadzenia danych różnią się w przypadku każdej platformy i nie są jednakowe z praktykowanymi przez Mindshare.  Dodatkowo naszym obowiązkiem jest ujawnienie danych osobowych użytkownika w przypadku, w którym uznamy to za swój prawny obowiązek: w celu przeprowadzenia dochodzenia, zapobiegnięcia lub rozpoczęcia działań związanych z aktywnością niedozwoloną (hackowanie, nadużycia, przypuszczalne oszustwa itd.).

Czy Mindshare przekazuje dane osobowe poza obszar Unii Europejskiej?
Jeśli udzielisz nam swoich danych osobowych, możemy przekazać je naszym spółkom zależnym lub oddziałom i innym stronom trzecim, za granicę, a także z twojego kraju lub jurysdykcji do innych krajów i jurysdykcji na świecie - korzystając z gromadzonych danych zgodnie z opisem powyżej.  Standardową praktyką w takich przypadkach jest korzystanie z klauzuli stosowanych w Unii Europejskiej w kwestiach transferu danych z EOG i Szwajcarii do innych państw poza EOG.

Korzystanie ze Strony przez dzieci i ochrona danych dzieci:
Nasza Strona nie jest przeznaczona dla dzieci poniżej 13 roku życia. Prosimy o nie podawanie danych osobowych przez dzieci korzystające z naszej Strony. Jeśli uważasz, że twoje dziecko podało nam swoje dane osobowe i chcesz je usunąć z naszej bazy danych, prosimy o kontakt: DPO@groupm.com . Jeśli uświadomimy sobie, że pobrane dane dotyczą dziecka poniżej 13 roku życia, dane takie zostaną usunięte.

Przechowywanie danych:
Informacje osobowe gromadzone poprzez Stronę są przechowywane przez pewien okres czasu w celach przedstawionych powyżej.  Przestrzegamy ogólnie przyjętych standardów dotyczących reklam online, zapewniając odpowiednią ochronę i poprawność posiadanych danych osobowych. Dane są przechowywane wyłącznie w okresie, w którym są potrzebne dla celów, do których je zgromadzono.  Wspomniane standardy uwzględniają konieczne działania fizyczne, elektroniczne i administracyjne, dzięki którym możliwa jest ochrona spójności danych, dostępu do nich i ich wykorzystania.

Ochrona informacji:
Zapewnienie odpowiedniego stopnia zabezpieczeń danych naszych użytkowników jest dla nas kwestią wielkiej wagi. Dokładamy wszelkich starań, aby podejmowane środki ostrożności zapewniły odpowiednią ochronę przed naruszeniami. Spełniamy standardy chroniące przed nieupoważnionym dostępem do danych, a także przed nieautoryzowanym przechowywaniem i ujawnieniem informacji osobowych. Standardy te uwzględniają konieczne działania fizyczne, elektroniczne i administracyjne, dzięki którym możliwa jest ochrona spójności danych, dostępu do nich i ich wykorzystania.

Linki do innych stron / Witryny stron trzecich:
Znajdujące się na naszej Stronie linki do innych witryn nie oznaczają, że popieramy dane podmioty lub strony. Nie mamy kontroli nad witrynami stron trzecich, do których linki można znaleźć na naszej Stronie; nie ponosimy też odpowiedzialności za treść ich polityki prywatności.   Skorzystanie z linku do którejkolwiek z tych witryn oznacza, że polityka prywatności danej witryny przeważa nad polityką prywatności Mindshare. Należy zawsze zapoznać się z polityką prywatności odwiedzanej witryny.

Transfer danych w przypadku zmian
Jeśli nasza spółka lub jej aktywa zostaną nabyte przez inną firmę poprzez połączenie, fuzję, nabycie udziałów lub transakcję innego rodzaju, zastrzegamy sobie prawo do transferu wszystkich zgromadzonych informacji (w tym informacji pozyskanych poprzez stronę "kontakt") do strony nabywającej. Informacje takie mogą zostać wykorzystane przez stronę nabywającą.

Prawa związane z Danymi użytkowników w EOG i Szwajcarii:
Masz prawo do dostępu, aktualizacji, wprowadzania zmian, usuwania, ograniczania wykorzystania i uzyskania kopii Danych Osobowych w czytelnym formacie. W niektórych przypadkach możesz także zwrócić się do Mindshare o przekazanie twoich danych osobowych stronie trzeciej. Masz także prawo sprzeciwu odnośnie wykorzystania danych w celach marketingowych. Jeśli chcesz skorzystać z wymienionych powyżej praw, skontaktuj się z nami: DPO@GroupM.com. Jeśli przetwarzamy twoje dane osobowe za twoją zgodą, ale chcesz tę zgodę wycofać, skontaktuj się z nami: DPO@GroupM.com. Wycofanie zgody nie wpłynie na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Zmiany w niniejszym dokumencie
Z powodu zmieniającej się natury praw i rozporządzeń dotyczących prywatności, technologii oraz prowadzonej przez nas działalności, mamy prawo do wprowadzania zmian w niniejszym dokumencie.  Prosimy o zapoznawanie się z niniejszym dokumentem raz na jakiś czas w celu prześledzenia potencjalnych zmian (aby ułatwić ten proces, przy każdej aktualizacji zmienimy datę wejścia niniejszej polityki w życie. Data znajduje się na górze dokumentu). 

W przypadku jakichkolwiek uwag lub chęci nawiązania kontaktu:
Prosimy o skorzystanie z opisów przedstawionych w niniejszym dokumencie, z uwzględnieniem miejsca zamieszkania. Zrobimy co w naszej mocy, aby odnieść się do otrzymanych skarg i wniosków, a także zapytań dotyczących sposobu, w jaki gromadzimy i zarządzamy danymi osobistymi użytkowników.

Jeśli z jakiegoś powodu uznasz, że nie odpowiedzieliśmy zadowalająco na wystosowaną do nas wiadomość, możesz skontaktować się z organem ds. Ochrony Danych Osobowych w obrębie twojej jurysdykcji, składając formalne zażalenie.

Europa:

DPO@GroupM.com  

Mindshare Media UK Limited, Central St Giles, 1 St Giles High Street, Londyn, WC2H 8AR – Attn: dyrektor ds. prawnych,

Kraje spoza Europy:

Mindshare Worldwide LLC

GroupM, 498, 7th Avenue, New York, NY, 10018, USA  - Attn: dyrektor ds. prywatności