Nyheter

Huddle: Slangen i paradis

Illustrasjonsfoto av Stein Morten Lier

Stein Morten Lier er programleder i "Insider" på MAX. Han har sett sin del av kriminell aktivitet. På Huddle skal vi workshoppe med Stein Morten: Hvordan kan vi bidra til at kriminelle nettverk mister sin makt, hvordan kan vi stoppe dem? 

Stein Morten mener at grådighetskulturen først og fremst rammer rike samfunn, som Norge. Han mener at i land med stor fattigdom står samhold og solidaritet sterkt, mens i rike samfunn er det egoet som står i sentrum. Grådighet gjør at enkeltindivider tar større sjanser, hopper ukritisk på ”gode” tilbud og blir svindlet, og i mange tilfeller bryter de reglene.

Les mer om programmet på Huddle 

Slangen i paradis

Her kan du lese om noe av det Stein Morten har erfart på sine reiser rundt i verden, og hvordan har tar med seg sin erfaring tilbake til Norge - og Huddle.

"Høsten 2014 dro jeg til Vraem i Peru, til den røde sonen i hjertet av dette eksotiske landet hvor det er militær unntakstilstand på grunn av narkotikakarteller og terrorister, for å overvære produksjon av kokain på nært hold. I ly av mørket ble jeg kjørt langt inn i jungelen, og etter en særdeles krevende gåtur i den ulendte regnskogen nådde vi fram et sted hvor det var satt opp en diger presenning mellom trærne for å hindre helikoptrene til militæret innsyn. I grålysningen startet produksjonen av kokainkrystaller, og jeg var vitne til at livsfarlige kjemikalier ble dumpet i naturen.

Dette ved første øyekast vakre stedet på jord, hvor kaffe, kakao, bananer og alskens frukter vokser vilt, var ikke lenger paradis. Slangen – kokaplanten – hadde forvandlet det til noe helt annet. Et lite helvete. Elver og vassdrag var forgiftet og fisken var død, enorme skogsområder var brent ned for å gi plass til kokaplanten, og nesten alle som bodde i området var blitt tvunget til å bidra til produksjonen av narkotika.

På vei hjem slo det meg at i trygge Norge, hvor det ikke produseres narkotika i stor skala og hvor vårt harde klima og skjermede plassering i verden til en viss grad beskytter oss, finnes det også en tilsvarende slange som underminerer vårt lille paradis: Markedet vi skaper for kriminelle.

Dette markedets to viktigste drivkrefter er grådighet og naivitet. Bedrifter, i sin jakt på mer profitt, presser sine ansatte til å selge stadig mer og effektivisere, noe som også er en pådriver for regelbrudd og snarveier. Naivitet er en direkte årsak av at samfunnet oppleves trygt, og de aller fleste tenker at fæle ting skjer med andre, ikke med meg.

Kombinasjonen av de to legger alt til rette for organiserte kriminelle nettverk. Markedet de tjener penger på er enormt. Og slangen vokser seg stadig større."

Meld deg på Huddle

Ennå ikke meldt deg på anti-konferansen Huddle? Gjør det nå

Podkast med Stein Morten Lier

I vår podkast "Open Mind" snakker vi med Stein Morten Lier, hør den her

Les mer om hva som skjer på årets event