Blog

Snapchat’s Shoppable AR

Achtergrond:

Afgelopen maand heeft Snapchat Shoppable AR gelanceerd. Hiermee krijgen adverteerders de mogelijkheid om producten te verkopen via de zogeheten Snapchat Lenzen. Dat zijn de augmented-reality-filters binnen de camera van Snapchat.

Details en implicaties 

Met 1.3 miljoen dagelijkse gebruikers in Nederland en onverminderde populariteit onder jongeren tussen 15 en 20 jaar, is snapchat een waardevolle kanaal voor de nederlandse adverteerdeers die de jeugd willen bereiken.

Door de forecast dat mobile Commerce verantwoordelijk zal zijn voor 18% van de commerciele groei in West-Europa (Emarketer: Western Europe Retail and Ecommerce update, Jan 2018), is het cruciaal voor huidige platforms om te voorzien in een naadloos aansluitende shopper experience welk voorziet in de vraag van consumenten naar snelheid, gebruikswaarde en gemak, in het bijzonder voor mobiele platforms zoals Snapchat.

Een belangrijk onderdeel van de Lens update is dat op het moment dat een gebruiker op de ‘Shop’ button heeft geklikt, de gebruiker niet verwijderd wordt uit de Snapchat Experience maar meer de commerciële ervaring binnen Snapchat wordt geplaatst.

Dit wordt bereikt via AMPs (accelerated Mobile Pages), welk de landing pagina opslaat en de product pagina onmiddellijk inlaadt na het klikken op de ‘Shop” button.

Doordat snelheid van de site gezien wordt als de grootste barrière om aankopen te doen via mobiel, is een voor de hand liggend voordeel de snelheid en doorstroming van de experience, welk zal resulteren in een hoger conversie waarschijnlijkheid.

Het nieuwe product is succesvol getest met merken uit beauty, fashion, auto en entertainment-sectoren.

Om te illustreren hoe belangrijk de mobile site experience is voor de groei van MCommerce, hoeven adverteerders niet verder te kijken dan Google’s initiatief om merken te ondersteunen in de ontwikkeling van AMPs en hun gebruik binnen Google Shopping via Showcase Ads. Gezien vanuit een Social Commerce point-of-view, versterkt dezelfde benadering shopping ad integratie binnen Instagram Stories.

Snapchat’s draai om meer focus te leggen op commercie kan het best geïllustreerd worden door het geweldige succes van de ‘Air Jordan III Tinker sneakers’ campagne. De Lens voor de campagne was geografisch getarget rondom de Staples Centre in LA gedurende de NBA All-Star game en verraste gebruikers met een wereld lens. Hierdoor konden zij throwbacks van de vrije worplijn dunk van Michael Jordan zien, natuurlijk met de nieuwe Air Jordan aan zijn voeten. De Air Jordan hadden hun exclusieve release dezelfde dag. De schoenen waren binnen 23 minuten uitverkocht.

Samenvatting

Snapchat’s lancering van ‘Shoppable AR’ is het laatste voorbeeld van digitale platforms die voorzien is van een nieuwe vorm van distributie constructie. Het is een positieve beweging voor merken die hun e-commerce kanalen strategie willen verbeteren.

Social commerce en unieke shopping activiteiten creëren nieuwe manieren om meer consumenten te bereiken. Voor veel retailers en merken blijken er groeimogelijkheden te zijn buiten Amazon. Om die reden zullen ze hierin moeten blijven investeren.

Innovatie in shoppable AR staat nog in de kinderschoenen maar als merken niet investeren in de transformatie van hoe media activatie en commercie elkaar snijden dan zullen zij blijvende achterstand oplopen.