Blog

Hoe vind je de moderne consument nog in de wereld van online shopping?

De consument van nu verwacht altijd en overal toegang te kunnen krijgen tot informatie, diensten of de mogelijkheid om iets direct te kopen. De klassieke customer journey bestaat daardoor niet meer. Bijna ieder touchpoint kan ook direct een moment van aankoop of service worden. Dit zien we ook terug in de explosieve stijging van M-commerce (volgens Ruigrok Netpanel gestegen van 29% in 2017 naar 38% in 2018).

De rol van media wordt dan ook steeds groter bij deze shoppermomenten. Hoe zorgt een merk dat deze touchpoints optimaal benut worden en het altijd klaar staat voor de behoefte vanuit de consument?

Maak het de consument gemakkelijk

Gemak is een belangrijke factor in de nieuwe online shoppers journey, producten moeten snel en met weinig moeite te vinden en te kopen zijn. Om hierop in te spelen kan het interessant zijn om media 'shoppable' te maken, zodat bij het zien van een product in een advertentie de consument direct tot actie over kan gaan.

Zo zien we steeds meer 'Collection Ads' op Facebook en Instagram, waarin video gecombineerd wordt met directe koopknoppen in één advertentie. Er wordt awareness voor het merk en de propositie gewekt, maar gebruikers kunnen ook direct verder browsen naar producten en uiteindelijk over gaan tot aankoop. Snapchat komt zelfs met shoppable AR lenses; product placement in selfie filters, waarbij ook direct geshopt kan worden binnen het platform.

Online touchpoints zijn niet alleen voor online aankopen

Volgens adviesbureau Forrester zal in 2021 17% van alle Europese retailverkopen online zijn, maar wordt ook 38% van alle offline winkelaankopen digitaal beïnvloed. Wees dus bewust van alle mogelijke online touchpoints die invloed kunnen hebben op het oriëntatie- en koopgedrag van de consument.

Om de consument online tot koop in de winkel te verleiden kunnen slimme tools worden ingezet. Denk aan locatievinders in banners, of locatie gebaseerde aanbiedingen, die de gebruiker stimuleren om naar een dichtsbijzijnde winkel te gaan. Maar denk ook aan retailers die zelf steeds grotere mediaplatforms worden; grote retailers worden vaker het startpunt van oriëntatie, waarbij de zoekmachine wordt overgeslagen. Off- en online shops zijn de plek om aanwezig te zijn bij consumenten die al geïnteresseerd zijn in het product. Retailers als Bol.com, Albert Hein of Mediamarkt bieden dan ook diverse mogelijkheden aan om als merk beter naar voren te komen binnen hun domeinen.

Nieuwe shopping-mogelijkheden optimaal benutten

Wie is er al klaar om producten aan te bieden via Voice Assistents? We wachten met smart op de eerste Nederlandse vertaling van Google's voice assistent, en hopelijk daarmee ook de komst van de Google Home. In de VS is de verwachting al dat in 2022 voor $40 miljard wordt 'ge-Voice Shopt' (Woord van het jaar 2022?) en 55% van de huishoudens een spraakhulpje heeft staan. Veel adverteerders zijn bezig om vindbaar te worden voor conversie via Voice, maar dit zal niet voor elke categorie het belangrijkste worden. Het bieden van service via Voice kan ook een sterke invloed worden op de shopper experience van de consument. Lees hierover meer in de blog over virtuele assistenten.

Genoeg mogelijkheden om in te spelen op de digitale shopper experience. Het gaat dan niet alleen om online conversies of sales, maar ook om de interactie aan te kunnen gaan met de consument; waar en wanneer de consument daar behoefte aan heeft.

Hoe 'shopper-ready' is jouw organisatie? Neem vooral contact met ons op hier nog meer mee te doen!