Blog

DE TOUR IS HOT, OOK OP TV

Geschreven door Jessica ter Reehorst, Video Manager bij Mindshare.

Gezien de prestaties die de Nederlandse renners dit jaar hebben neergezet in de Tour de France, mogen we de 105de editie van dit wielerspektakel met recht een van de meest succesvolle edities van de afgelopen jaren noemen. We hebben in de voorgaande edities zeker wel een aantal goede Nederlandse klassementsrenners gezien, maar hoger dan een vijfde plek in het eindklassement kwamen we niet. De tweede plek voor Dumoulin, een vijfde plek voor Kruijswijk, twee sprintzeges voor Groenewegen en de gewonnen tijdrit van Dumoulin hebben de harten van wielerliefhebbers in ons kikkerlandje doen glimmen van trots. Waren de TV-uitzendingen rondom de Tour net zo succesvol als onze renners dit jaar? Redenen genoeg om een deep dive te doen in de kijkcijfers!

KORTSTE ETAPPE TREKT MEESTE KIJKERS

Het mooie weer heeft de Nederlanders niet tegengehouden om naar de Tour te kijken. In 2018 hebben de uitzendingen van de etappes op NPO1 meer kijkers getrokken dan in 2017: in 2018 bedroeg het gemiddeld aantal kijkers per uitzending 894.000, in 2017 was dit gemiddeld 721.000. De temperatuur tijdens de Tour was in 2017 gemiddeld 18 graden, in 2018 was dit zo’n drie graden hoger, namelijk 21 graden. Tom Dumoulin heeft hier een belangrijke rol in gespeeld; waar hij vorig jaar niet meedeed aan de Tour, konden we dit jaar wel op zijn aanwezigheid rekenen. Daarnaast waren de verwachtingen van Tom in de tour hooggespannen na zijn tweede plaats in de Giro dit jaar.

De kortste etappe van de Tour wist de meeste kijkers te trekken: op 25 juli zagen 1.464.000 mensen hoe het peloton de 65 kilometer van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulon aflegde. Na een afwezigheid van twee jaar keerde de Alp D’Huez etappe dit jaar weer terug in de Tour. De uitzending van deze rit werd door zo’n 982.000 mensen bekeken en wist hiermee nog net een plek te bemachtigen in de top 5 van best bekeken etappes van 2018. Als gevolg van de grote drukte langs de route is Nibali - klassementsrenner en grote concurrent van Dumoulin - hard ten val gekomen, hij brak hierbij een ruggenwervel en moest de Ronde van Frankrijk verlaten. Het is daarom nog maar de vraag of de Alp D’Huez etappe volgende jaar weer op het programma komt te staan.

NPO1 VS. RTL7

Een Tour zonder dagelijkse praatprogramma’s waarin elke etappe tot in detail wordt uitgeplozen is als een fiets zonder wielen. OP NPO 1 waren Dione de Graaff en Herman van der Zandt dit jaar opnieuw het gezicht van de Avondetappe. Vanaf de prachtigste locaties in Frankrijk wist het duo dit jaar gemiddeld zo’n 967.000 kijkers per aflevering te trekken. Hiermee scoorden ze bijna gelijk aan 2017, met gemiddeld 968.000 kijkers per aflevering. Het gemiddelde zenderaandeel per aflevering heeft wel een stijging doorgemaakt: van gemiddeld 18,9% in 2017 naar 23,2% in 2018. De uitzending op de slotdag van de Tour was met 1.284.000 kijkers de best bekeken uitzending.

Na tegenvallende kijkcijfers vorig jaar durfde RTL 7 het toch aan om door te gaan met hun programma Tour de Jour, de tegenhanger van de Avondetappe. Bart Nolles heeft voor de presentatie het stokje overgenomen van Wilfred Genee, met Michael Boogerd als sidekick. Filemon Wesselink zorgde voor reportages vanuit Frankrijk. De kijkcijfers van de eerste uitzending leken een slechte voorbode voor de rest van het seizoen: vorig jaar bekeken 172.000 het verslag van de eerste etappe, dit jaar stond de teller op slechts 83.000 kijkers. Toch is het nog redelijk goed gekomen met Tour du Jour: de kijkcijfers halen het bij lange na niet bij de Avondetappe, maar het gemiddeld aantal kijkers per aflevering laat wel een kleine stijging zien (gemiddeld 199.000 kijkers/aflevering) ten opzichte van vorig jaar (gemiddeld 186.000 kijkers/aflevering). Het gemiddelde marktaandeel bleef met 4% gelijk aan vorig jaar.

WHAT’S NEXT?

Zorgen de prestaties van de Nederlandse renners dit jaar ervoor dat de kijkcijfers volgend jaar door het dak gaan? Of zijn we de succesvolle Tour van 2018 dan alweer vergeten? Gaat RTL weer de strijd aan met NPO 1? Of houdt RTL het voor gezien en gaan ze investeren in de verslaggeving van andere sporten? De aankondiging van Tom Dumoulin dat hij zich komend jaar samen met zijn sterkste teammaten volledig op de Tour gaat richten - plus Dylan Groenewegen die de Tour hopelijk tot in Parijs uitrijdt – maken in ieder geval ruim baan voor opnieuw een kijkfestijn in 2019.